Verslag Tournee Peter Terrin door Italië

14 t/m 19 maart 2016

door Marleen Mertens/ 5 mei 2016

 

 

 

 

 

 

 

 
Padua
Op 16 maart was Peter Terrin te gast in Padua bij boekhandel La forma del libro waar de vertaling van zijn laatste roman Monte Carlo werd gepresenteerd. Marleen Mertens nam het interview af en masterstudente Clara Rizzato tolkte. Er was een goede opkomst van studenten en klanten van de boekhandel en er heerste een ontspannen sfeer. Terrin vertelde over de ontstaansgeschiedenis en de thematiek van zijn roman. Terrin is een aangenaam causeur en ging diep in op de vragen, waardoor er zich een erg interessant gesprek ontspon.

Bologna
De avond in de bibliotheek van het Collegio dei Fiamminghi in Bologna was ontspannen en interessant. Peter Terrin las enkele fragmenten, daarna gelezen door een studente in het Italiaans, en converseerde met Herman van der Heide, Marco Prandoni en het publiek over Monte Carlo, over zijn schrijverschap en zijn volgende roman. Alles werd georganiseerd en ingeleid door studentassistente Wendy Diepgrond en simultaan vertaald door Marco Prandoni. De schrijver was buitengewoon disponibel en bevlogen in zijn antwoorden en schuwde ook de persoonlijke informatie niet. De bijeenkomst was goed bezocht door studenten, leden van de stichting Bologna-Bruxelles en andere gasten. Al met al een bijzonder geslaagde avond in de serie culturele ontmoetingen in Het Collegio 'Jean Jacobs'.

Rome
De afdeling Nederlands van de Sapienza Universiteit in Rome heeft op zaterdagmorgen 19 maart een ontmoeting georganiseerd met Peter Terrin. De studenten hadden van te voren Montecarlo in vertaling of in het origineel gelezen en bovendien hadden de hogere jaars een proefvertaling gemaakt van De bewaker. Gedurende het eerste uur hield Terrin een inleidend praatje over de ontstaansgeschiedenis van Monte Carlo en over zijn intenties met dit boek, waarna de studenten vragen konden stellen. Het tweede gedeelte was gewijd aan de vertaalperikelen met De bewaker en aan een analyse van dit boek. De discussie was levendig, Terrin ging heel goed op de vragen in en er ontwikkelde zich een boeiende discussie over de mogelijke interpretaties en betekenislagen van deze fascinerende roman. Zaterdagavond was Terrin ook nog te gast op het boekenfestival Libri Come; hij werd daar geinterviewd door een plaatselijke journalist

Napels, impressies van een studente
Op 18 maart 2016 kwam de Vlaamse schrijver Peter Terrin naar Napels om de studenten van de universiteit L'Orientale te ontmoeten en zijn boek Monte Carlo te presenteren. De ontmoeting was voor ons leuk en stimulerend. Onze professor Franco Paris had ons er een paar dagen van tevoren op voorbereid door een workshop literair vertaling te houden. Tijdens de workshop hebben we de eerste bladzijden van De bewaker in het Italiaans vertaald en besproken. Iedereen had bovendien het boek Monte Carlo gelezen.
Bij de ontmoeting met de schrijver waren meer dan vijftig studenten aanwezig, die actief deel namen aan de conversatie en de schrijver veel nieuwsgierige vragen stelden. De meeste vragen gingen over de personages en de thema's van het boek, maar enkele studenten stelden Terrin ook vragen over zijn schrijfgewoontes.
Aan de vraag of er autobiografische elementen zitten in Monte Carlo, antwoordde Terrin dat Jack Preston niet op hem gemodelleerd is, maar hij voegde eraan toe dat hij van kinds af aan net als de hoofdpersoon een grote passie voor auto's, en vooral voor Formule 1, heeft.
In de roman is het personage van Amélie Bonnard, vertelt Terrin, een eerbetoon aan de schrijver Mortier; terwijl de hypothetische foto van de heldendaad van Jack Preston, die Amélie maakt en die nooit gevonden zal worden, een duidelijke verwijzing is naar Hermans' De donkere kamer van Damocles.
Aan de vraag of hij lang over de mooie openingszin van Monte Carlo 'De vuur is nog geen vuur.' lang heeft zitten peinzen, reageert Terrin positief. Als schrijver beschouwt hij de openingszin als fundamenteel bij het succes van een boek. Daarom heeft hij daar lang over nagedacht todat hij de juiste zin heeft gevonden.
Terrin heeft meerdere malen beweerd dat hij schrijver is geworden dankzij het boek De donkere kamer van Damocles van de beroemde Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans. Aan een student die hem vroeg hoe zijn leven eruit zou zien als hij dat boek nooit gelezen had, beantwoordde hij dat hij waarschijnlijk als handelsreiziger in marmerhandel was blijven werken.
Over zijn gewoontes als schrijver vertelt Terrin dat hij alleen in stilte schrijft. Zijn huis op het Vlaamse platteland is voor hem de perfecte omgeving om zijn creativiteit te stimuleren. Het is ook dank zij zijn lieve vrouw Valeria, zegt Terrin, dat hij zich rustig aan zijn boeken en aan zijn carriére als schrijver kan wijden, omdat zij zich bezighoudt met alle praktische dingen van het huis.