Intensieve zomercursus MediterraNed 2016 (3-9 september)

(Universiteit van Coimbra, Portugal)

Met De Muziek Mee

door A. Brink /20 oktober 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was alweer de achtste versie van de zomercursus op locatie in onze regio! Van 4 t/m 10 september werkten 30 studenten dag (en nacht) aan en met hun Nederlands. Ondanks de hitte... dinsdag spande de kroon met temperaturen van boven de 40 graden. Maar het enthousiasme was er niet minder om.

De dagen begonnen met een uurtje taalgymnastiek van Antoinet Brink waarin de verbinding taal en hoofd even uitgeschakeld werd en plaats moest maken voor taal en lichaam.
Daarna volgden parallelsessies van Liesbet Winkelmolen en Eveline de Bruin. Liesbet werkte voornamelijk met poëzie en Eveline met liedjes en zang. Op donderdag- en vrijdagochtend kwam Arthur Verbiest het docentencorps versterken met lessen over Nederlandse rapmuziek.
Naast de taallessen waren er natuurlijk culturele activiteiten. Op de dag van aankomst kregen we een rondleiding door de historische gebouwen van de universiteit van Coimbra die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Verder hebben we de documentaire van Heddy Honigman over het concertgebouworkest gezien en op donderdag zijn we met de bus naar het Komrijk geweest. Het Komrijk is het huis van wijlen Gerrit Komrij en zijn partner Charles Hofman. Daar hebben we een lezing van Arie Pos gehad over het leven en werk van Gerrit en Charles, we zijn naar het graf van Gerrit gegaan en hebben een rondleiding door het huis gekregen. Daarna een informeel optreden van Arie Pos en Eveline de Bruin in het prieel, gevolgd door een etentje in de tuin.
Vrijdagmiddag was het afsluitende programma. Alle studenten hadden aan het begin van de week een half portret van een dichter gekregen, waarna ze op zoek moesten gaan naar de andere helft. Zo werden er studentenparen gevormd die samen de opdracht kregen een gedicht van de schrijver uit hun hoofd te leren en een presentatie voor te bereiden. Hierbij kregen ze coaching van de docenten op het gebied van betekenis, uitspraak, intonatie en presentatie. Het optreden vond plaats tijdens de eindsessie op de vrijdagmiddag. Ook de docenten deden hun declamatie. Een superconcert van Eveline de Bruin sloot de week af.
Hier wat feedback van de studenten:
- "Ik vind de inhoud van de cursus te leuk. Ik heb mijn Nederlandse taal verbeterd. Ik heb veel geleerd."
- "Docenten zijn top".
- "Docenten: heel goed, heel blij en met energie."
- "De cursus was gezellig en ik heb zo veel genoten. Dank je wel voor de les en de cursus. Ik hoop volgend jaar dat wij ons zien."
- "De cursus was prachtig en het was leuk om Nederlands te spreken met andere studenten."
- "Hartelijk dank voor deze geweldige week, ik ben erg gemotiveerd en kijken uit naar het leren veel meer :)."

Fotogalerij: