Joost Vandecasteele aan de Universiteit van Salamanca

door E. Vissers / 26 januari 2017

 

Naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse was Joost Vandecasteele eind oktober in Madrid en op dinsdag 25 oktober heeft hij ook een workshop creatief schrijven gegeven aan onze gemotiveerde studenten van Nederlands III als tweede taal.

Hier is wat zij van deze workshop vonden:

Joost Vandecasteele heeft enkele stukjes van zijn boeken gelezen en heeft ook een paar vragen gesteld. Ik vond het helemaal leuk want ik heb bijna alles kunnen begrijpen.
De belangrijkste en interessantste activiteit die wij hebben gedaan was het schrijven van een kort horrorverhaal in het Nederlands. Dat was ook natuurlijk het moeilijkste omdat ons Nederlands nog niet zo goed is om een leuk (maar ook eng) verhaal te schrijven. Maar wij hadden gelukkig de hulp van de Erasmus studenten.

Dankzij deze workshop heb ik gezien dat ik eigenlijk meer Nederlands kan verstaan dan ik dacht, en dat maakt mij erg blij omdat Nederlands mijn tweede favoriete taal is.

María Sánchez Emperador

 

Joost is een Vlaamse schrijver die voornamelijk bekend is van het boek: "Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij".
Hij is een aardig persoon en een fantastische leraar. Hij heeft ook een geweldig gevoel voor humor dat iedereen vrolijk maakt in de klas.
Hij stelde ons voor een klein verhaal in verband met terreur en Halloween te schrijven. Wij werden gescheiden in groepen. In elke groep waren er ook Nederlandstalige studenten.
Na het schrijven lazen we onze verhalen voor. Joost gaf ons tips om ons schrijven te verbeteren. Ik kon in zijn ogen de liefde voor zijn werk zien terwijl hij sprak.
Ik dank Joost voor het onderwijzen van ons allemaal en voor zijn kennis. Ook omdat hij ervoor zorgde dat we onze verbeelding volledig lieten lopen

Monica Manchado Borrego

 

De Belgishe auteur Joost Vandecasteele is een Vlaamse schrijver en stand-upcomedian. Hij is op 25 oktober naar Salamanca gekomen. Hij heeft over zijn werk gesproken en hij heeft ons een workshop gegeven.
Joost houdt ervan om feiten aan te dikken in zijn boeken. We hebben twee fragmenten gelezen: een fragment van "Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij" en een fragment van "Jungle". Ik vind dat Bijna-Mens (van het boek "Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij") een beetje raar, maar heel interessant is.
De boeken van Joost Vandecasteele zijn naar het Spaans vertaald. Hij ging naar Spanje voor een afspraak met de Spaanse uitgeverij. Nochtans, gingen dingen niet zoals gepland.
Joost Vandecasteele is ook leraar. Hij leert dingen aan, zoals scripts schrijven. Hij vroeg ons om een eng script te schrijven. We hebben in kleine groepen met Nederlandstalige sprekers gewerkt. Aan het einde van de les hebben we onze tekst voorgelezen en heeft Joost de tekst gecorrigeerd.
Ik vind Joost heel grapping en expressief. De belevenis was heel interessant en we hebben veel gelachen.

Carmen Clavero Fernández