Aankondiging Actieve cursus Nederlands MediterraNed
Salamanca 3-9 september 2017

"Op de Planken!"

door E. Vissers en A. Brink /26 maart 2017

Van 3 tot en met 9 september 2017 zal de afdeling Nederlands van de Universiteit van Salamanca (Spanje) met steun van de NTU een intensieve cursus Nederlands organiseren.

Deze cursus is bestemd voor studenten Nederlands aan universiteiten en officiële talenscholen in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië, Israël en Turkije) aangesloten bij het docentenplatform MediterraNed.

In totaal is er plaats voor maximaal 36 studenten en zijn er evenzoveel beurzen beschikbaar. Deze beurzen dekken het grootste deel van de kosten. Per afdeling Nederlands is er plaats voor twee studenten.

Wij vragen de docenten voor eind april alle gevraagde informatie in te vullen in de spreadsheet die je kan vinden in deze link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L04mNfimGQ7XGgH5zLjHsySkh4YowSkfmv083T94qiM/edit?usp=sharing. Als voorbeeld hebben we reeds de gegevens van Salamanca ingevuld.
Zoals jullie in de spreadsheet kunnen zien, mogen jullie eventueel een derde en een vierde naam invullen, alsook het aantal studenten Nederlands in jullie instelling. Op basis van deze informatie gaan wij namelijk een reservelijst opstellen voor niet ingevulde plaatsen (de prioriteit zal naar de instellingen met de meeste studenten gaan. Zodra we de namen van de studenten hebben zullen we rechtstreeks contact met ze opnemen voor de officiële inschrijving. Dit zal begin mei 2017 gebeuren.
Toelatingsvoorwaarden: Minimumniveau: Nederlands A2. Cursisten moeten tenminste 18 jaar zijn.

Korte beschrijving: De cursus heeft de titel Op de Planken! en zal plaatsvinden in de gebouwen van de Letterenfaculteit en de faculteit Vertaler Tolk van de Universiteit van Salamanca. Elise Vissers en Antoinet Brink zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie.

Het overkoepelende thema dit jaar is Theater en Film. In deze cursus willen we graag het actieve taalgebruik combineren met hedendaagse cultuur. Theater en film(muziek) komen aan bod. Tijdens deze cursus werken we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar zullen we de taal behandelen op basis van klassieke en actuele cultuuruitingen. We zullen zelf actief met theater aan de slag gaan en de studenten gaan zelf ook materiaal maken. De Nederlandse taal is tegelijkertijd studieobject én communicatie-instrument.
Opzet: we werken met plenaire sessies en parallelsessies. We werken met verschillende gastdocenten (taaldocenten, docenten drama, acteur/regisseur), Er zullen werkgroepen plaatsvinden waarbij de studenten zelf actief bezig zullen zijn met taal, toneel en film. Ook krijgen de studenten aan het begin van de week een werkopdracht waarmee naar een eindpresentatie zal worden toegewerkt. Omdat in Salamanca het Nederlands zowel bij de afdeling Letteren als bij de afdeling Vertaalkunde aanwezig is, zal binnen de activiteiten ook aandacht worden besteed aan het vertalen van theater en film.

Programma:
Zondag 3 september 2017: Aankomst. Inchecken en ´s avonds vanaf 19 uur een welkomstbijeenkomst.
Maandag 4– vrijdag 8 september: Cursusprogramma
Zaterdag 9 september: Vertrek

Certificaat: Aan degenen die de hele cursus hebben gevolgd zal een certificaat van deelname worden uitgereikt.

Accommodatie: Studenten zullen worden ondergebracht in een jeugdherberg in het centrum van Salamanca.

Reiskosten: De deelnemers krijgen op basis van hun reële reiskosten een vergoeding van maximaal 150 euro. Het is zaak zo snel en zo goedkoop mogelijk tickets kopen zodat we voor de studenten die hogere reiskosten moeten maken (bijv. Israël en Turkije) een hoger bedrag kunnen garanderen.

Voor alle praktische vragen kunnen jullie altijd terecht bij Elise (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en voor inhoudelijke vragen mag je een mailtje sturen naar Antoinet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).