Taaldagen UCM op 3 en 4 april
door E. Segers / 27 april 2018

Om te vieren dat vanaf dit academiejaar (2017-2018) alle studenten van de Universidad Complutense de Madrid de vakken Nederlands, Deens en Noors kunnen volgen, organiseerden de docenten op 3 en 4 april culturele en informatieve activiteiten om hun talen nog wat populairder te maken.

Er werd een inleiding gegeven op het Nederlands aan de hand van basisdialogen, zodat de jongeren dagelijkse uitdrukkingen en woorden leren kennen. De studenten Nederlands stonden klaar om iedereen met problemen te helpen! Dit allemaal onder deskundige begeleiding van Peter Schoenaerts, acteur en artistiek leider van theatergroep Fast Forward, een groep die gespecialiseerd is in theaterproducties voor anderstaligen die Nederlands leren. Peter Schoenaerts kan gezien worden als een expert op het vlak van Nederlands voor anderstaligen.

 

 

Ook werd er door de geïnteresseerden naar twee Nederlandse kortfilms gekeken. De eerste was A curious conjunction of coincidences van Jooast Reijmers. Deze award-winnende kortfilm uit 2011 vertelt het verhaal van drie verschillende mannen die op een zware dag elk een fout maken. De fouten apart hebben niet zo’n grote impact, maar samen leiden ze tot grote problemen in Amsterdam.

De tweede kortfilm die bekeken werd was de animatiefilm Through you uit 2013. Deze kortfilm van Lucette Braune draait om een jonge vrouw die een boodschap gaat halen. Onderweg naar de winkel baant ze zich door de anonieme massa. Deze kortfilm gaat over de onderlinge interacties en personen met wie je een (vluchtige) band ontwikkelt.
Hopelijk hebben deze taaldagen een aantal jongeren geïnspireerd om volgend jaar voor het vak Nederlands te kiezen!

(Elien Segers, stagiaire uit Gent, afdeling Nederlands - UCM-Madrid)