Verslag Onlinecursus Samen Uit, Samen Thuis

7-9 september 2020, MediterraNed

Met financiële steun van de Taalunie

door MediterraNed / 23 oktober 2020

 

Van 7 tot 9 september 2020 en vanwege de coronacrisis heeft MediterraNed een alternatief programma online ontwikkeld met steun van de NTU.

De cursus had de titel Samen Uit, Samen Thuis, met als thema´s stad en wonen. De cöordinatie lag in handen van Antoinet Brink die samen doceerde met de docenten Arthur Verbiest, Astrid van Winden en Jo Sterckx.

Er kwamen in totaal 20 studenten (niveau A1-A2) van de afdelingen Nederlands van het platform MediterraNed bij elkaar om het Nederlands in de praktijk te gebruiken. Alle deelnemers hebben een lespakketje toegestuurd gekregen met het cursusprogramma, een Delftsblauwe beker en Vlaamse koekjes.

Volgens de organisatie en de docententeam was het resultaat van dit alternatief heel erg vruchtbaar.

Ook de studenten lieten merken dat het een bijzondere ervaring hadden opgedaan.

 

Hieronder wat citaten van studenten (letterlijk overgenomen uit het evaluatieformulier):

De cursus was erg interessant

 

Jammer dat de tijd zo snel gevlogen is en dat de cursus alleen 3 dagen duurde. Voor de rest proficiat voor de uitzonderlijke organisatie!! Hartelijk bedankt!

 

De cursus was heel goed gedaan! Het was niet makkelijk om een cursus online te organiseren maar alles was perfect! Ik wou dat de cursus live was, maar beter dan niets!

 

Ik heb het een erg goede alternatief voor de normale cursus gevonden. Het was makkelijk om mee te doen met de activiteiten en ik heb veel geleerd en alles goed begrepen. Dank u voor alles!

 

Het is een heel mooi ervaring geveest. Maar ik ben zeker dat het op locatie veel beter is! De professoren zijn fantastisch, complimenten!!

 

ik ben Marika en ik heb de cursus gevolgd. Ik wil u iets zeggen: dank u wel! Het was een super ervaring en ik begreep nog meer hoe leuk ik de Nederlandse taal vind. Natuurlijk zou het in Coimbra nog mooier zijn geweest, veel, veel mooier!

 

De organisatie tussen de docenten was ontzettend goed! Daarnaast vond ik de individuele coachingsessie heel nuttig, want je hebt de mogelijkheid om in direct contact met een expert te zijn.

 

Helaas hebben wij de cursus niet in Portugal gedaan en het spijt me maar ik ben blij dat ik deze online ervaring heb gedaan. Alle leraren waren heel aardig, behulpzaam en vooral professioneel en deskundig. Ik ben zeker dat ik mijn niveau van mijn Nederlands zou heb veel verbeterd als de curus op locatie was. Ik bedank jullie allemaal voor jullie werk!

Dank je wel en gefeliciteerd voor je werk :)

Dankjewel, het cursus was fantastiek!
Ik hoop dat we de volgende keer naar Coimbra kunnen komen.

Goedenavond!

 

Ik wil jullie allemaal bedanken voor de cursus en voor de online alternatief. Het is een erg goede kans geweest om voor drie dagen veel praktiseren en mensen uit andere landen kennen. Zeker zou het ook leuk geweest zijn in Coimbra persoonlijk te zijn, maar aan het einde we hebben allemaal het Nederlands gebruiken en een beetje beter onszelf te communiceren geleerd, dus is het doel bereikt. Het was grappig en iedereen was aardig, vooral de leraren! Dankjewel en veel success voor deze schooljaar!

 

P.S: Ik heb vanmorgen het pakketje met de koekjes en de beker gekregen. Jammer is het alleen maar één dag te laat aangekomen! 

 Enkele eindpresentaties van de studenten aanwezig in de Online Zomercursus MediterraNed 2020, die onder de titel “Mijn lievelingsplek” hun impressies geven via teksten, powerpointpresentaties of video’s. De studenten die tot nu een bijdrage hebben geleverd zijn: Marika Romano (Universiteit van Triëste), Elena Turbini (Universiteit van Padua), Luca Gelonese (Universiteit van Triëste), Gonçalo Monteiro ( Universiteit van Coimbra), Mariacarmen Orlando en Alessandra Lani (Università degli Studi di Napoli L’Orientale).

Hieronder kan men een overzicht zien van het programma:

 

Programma:

7 september

10:30 - 11:00          introductie

11:00 - 12:00          opwarming Antoinet

12:00 - 12:30          koffiepauze

12:30 - 14:30          parallelles Arthur en Astrid

16:00 - 18:00          vragenuurtjes door Antoinet

8 september

10:30 - 11:30          opwarming Antoinet

11:45 - 13:45          parallelles Arthur en Astrid

16:00 - 18:00          coachingsessies door Antoinet en Astrid

9 september

10:30 - 11:30          plenaire les Jo: wonen in Vlaanderen

11:30 - 12:00          koffiepauze

12:00 - 13:30         presentatie video´s studenten. Afsluiting. Groepsfoto.