VERSLAG  DUTCH PANEL – Congres Translating Minorities and Conflict in Literature

door P. Gentile / 28 juli 2021

 

Op 10 en 11 juni 2021 vond het internationale congres Translating Minorities and Conflict in Literature plaats, dat onstond uit een langdurige samenwerking tussen María Luisa Rodríguez Muñoz, docente juridische vertaling aan de Universiteit van Córdoba, en Paola Gentile, docente aan de afdeling Nederlands van de Opleiding Tolk/Vertaler van de Universiteit van Trieste. Aanvankelijk had het congres in juni 2020 moeten plaatsvinden, maar uit veiligheidsoverwegingen werd besloten om de panels en lezingen online te organiseren.

Hoewel de Universiteit van Córdoba geen afdeling Nederlands heeft, toonden de Spaanse collega’s bijzonder veel interesse in de berichtgevind van het literaire transfer tussen centrale en perifere culturele gebieden. Er werd daarom een specifiek panel met vooraanstaande extramurale neerlandici en vertaalwetenschappers samengesteld: On André Lefevere’s footsteps. Conflict and Manipulation in translated Dutch-language literature, met als doel de bestaande interesse verder aan te wakkeren en dieper in te gaan op de transnationale dynamiek van literaire circulatie vanuit de periferie, waar de circulatie van de literatuur uit de Lage Landen een perfect voorbeeld van is. Naast Paola Gentile en Dolores Ross (Universiteit van Trieste) namen ook Francesca Terrenato, Aria Paola Guarducci (La Sapienza- Rome), Marco Prandoni (Universiteit van Bologna), Franco Paris (Universiteit van Napels), Luc van Doorslaer (Universiteit van Tartu), Orsolya Réthelyi (ELTE Boedapest), en Saskia Vandenbussche (KU Leuven) deel aan het panel.

Het was de eerste keer dat een Dutch Panel is ingelast in een congres dat niet rechtstreeks met de neerlandistiek te maken heeft en dat als voorbeeld dienen voor toekomstige initiatieven in die richting. Daarnaast zijn via dit panel de schijnwerpers gericht op onderzoeksresultaten van neerlandici op een universiteit waar geen afdeling NL bestaat. Dat is een mooi staaltje van profilering en kan de publiciteit van de NL ten goede komen en wie weet welke vorm dat in de toekomst kan nemen.

Hier vindt u het programma:

http://www.uco.es/ucopress/images/ocs/translatingminorities/Programma27maggio2021.pdf