David Barnouw op tournee in Italië, 28 maart-4 april 2023

door C. Peligra / 31 maart 2023

Nederlandse onderzoeker David Barnouw https://davidbarnouw.nl/, tot 2014 woordvoerder van het NIOD en één van de samenstellers van de wetenschappelijke uitgave van de dagboeken van Anne Frank, komt volgende week op tournee in Italië om de Italiaanse vertaling van zijn boek Het fenomeen Anne Frank (vertaling gepubliceerd door uitveger Hoepli in 2022 ( https://www.hoeplieditore.it/hoepli-catalogo/articolo/il-fenomeno-anne-frank-david-barnouw/9788836006977/2634 ) te promoten en om het onstaan van de mythe rond Anne Frank te bespreken door publieke boekpresentaties en universitaire lezingen.

Van 28 maart tot 4 april gaat hij zijn boek en werk presenteren zowel aan het algemene Italiaanse publiek als aan de studenten Nederlands aan de universiteiten van Padua, Rome, Napels en Triëst. In Padua gaat de schrijver ook worden geïnterviewd door de masterstudenten Nederlands voor een individueel onderzoeksproject dat deel maakt van hun cursus. Met zijn boeken en werk organiseert de universitaire bibliotheek in Padua ook een bibliografische tentoonstelling in het departement Geschiedenis (Via Cesarotti 10/12).

Zo luidt het publieke programma:

Dinsdag 28 maart (Padua)

16:30 Aula F Palazzo Maldura - Nederlandse lezing aan de universiteit van Padua

18:00 Fondazione Museo della Padova Ebraica, via delle Piazze, 26 – Boekpresentatie bij het Joods museum in Padua

De boekpresentatie zal in het Nederlands worden gehouden, met vertolking naar het Italiaans door de masterstudenten Nederlands van de universiteit van Padua.

https://www.disll.unipd.it/phenomenon-anne-frank

Donderdag 30 maart (Rome)

15:00 Aula A Sede Vetrerie – Engelse lezing aan de universiteit La Sapienza van Rome

Vrijdag 31 maart (Napels)

17:30 Libreria Ubik, via Benedetto Croce, 28 - Boekpresentatie bij boekhandel Ubik in Napels

De boekpresentatie zal in het Italiaans worden gehouden, met vertolking van en naar het Nederlands. Tijdens het gesprek met de auteur zal er ook ruimte zijn voor vragen door de studenten Nederlands en door het hele publiek. 

https://www.unior.it/agenda/view_event/3571/incontro-david-barnouw-autore-de-il-fenomeno-anne-frank.html

Maandag 3 april (Triëst)

11.00 en 15:00 Aula I4  - Twee Nederlandse lezingen aan de Universiteit van Triëst

18:00 Via Cesare Battisti, 18 - Boekpresentatie bij Antico Caffè San Marco in Triëst

De boekpresentatie zal in het Nederlands worden gehouden, met vertolking naar het Italiaans door Michele Restuccia.

Dinsdag 4 april (Padua)

14:30 Aula CAL 1 Palazzo Maldura – Engelse lezing voor de studenten van de cursus Hedendaagse Geschiedenis van Professor Giulia Albanese.

De Italiaanse tournee van David Barnouw wordt gefinancieerd door de Nederlandse Taalunie en het Nederlandse Letterenfonds.