Samen Op Reis: Vooruitblik op komende activiteiten in de Italiaanse Neerlandistiek, van 20 t/m 29 november en op 14 december

door M.Soliani / 19 november 2023

 

In de komende weken staan er tal van evenementen op het programma voor de afdelingen Neerlandistiek aan Italiaanse universiteiten.

Op 20 en 21 november staan in het teken van muziek, schilderij en literatuur voor de Universiteit van Napels L’Orientale. Op maandag 20 november vindt de studiedag 'Ut pictura/musica poesis: Intermedialiteit en dubbeltalenten' plaats, waarbij de bijdragen handelen over de rol van muziek in de literaire werken van Anna Enquist en in voormalige mijnstreken in België en Nederlands Limburg. Schrijfster Anna Enquist zal aanwezig zijn en het woord nemen in twee debatsessies. Op 21 november vindt een vertaalworkshop plaats over Anna Enquists poëzie en proza.

Claudia Di Palermo, literair vertaalster Nederlands-Italiaans, zal de komende dagen drie lezingen houden in Rome en Napels. Op 20 november zal Claudia Di Palermo in Rome bij de Universiteit La Sapienza spreken over literaire vertaling, en op 23 november zal zij een lezing over creatieve vertaling in Napels (Università L’Orientale) houden.

Tussen 20 en 23 november heeft de afdeling Nederlands in Triëst de eer om Professor Ilse Feinauer van Stellenbosch University in Zuid-Afrika te verwelkomen. Er worden activiteiten georganiseerd met als thema het Afrikaans, de raakpunten met het Nederlands en de literaire vertaling Afrikaans-Nederlands.

Op 29 november wordt in Bologna de vijfde studiedag van het Minatori di Memorie-project gehouden. De conferentie is gewijd aan de menselijke impact op natuurlijke en sociale contexten in de voormalige mijnstreken van België en Nederlands Limburg. In de eerste sessie zullen Pierre Schoentjes en Caroline De Mulder een dialoog voeren over thema's van literatuur en ecologie. De tweede sessie onderzoekt de toxiciteit van het landschap en de gevolgen van mijnbouwactiviteiten voor het menselijk lichaam. De middagsessies bieden overleg over poëzie, beeldende kunst en mijnbouw, en het laatste panel richt zich op de relaties tussen mensen en andere dieren, zowel onder als boven de grond.

December wordt een hoogtepunt voor de afdeling Nederlands in Triëst. Op 14 december viert de afdeling haar zestigjarige bestaan. De diplomatieke vertegenwoordigingen van Vlaanderen en Nederland, het Instituut van de Nederlandse Taal, de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek en de Nederlandse Taalunie zullen de afdeling met hun aanwezigheid vereren. Er zullen twee beleidssessies worden gehouden over het belang van ondersteuning van de neerlandistiek buiten het taalgebied en over de toekomstige samenwerkingsmogelijkheden met KU Leuven en Universiteit Leiden. Het Anne-Frankproject van de Italiaanse neerlandistiek zal in de namiddag worden gelanceerd.

Affiche 20-21 november 2023

Affiche 29 november 2023