Zomercursus MediterraNed 2014

door MediterraNed / 7 mei 2014

 Ook dit jaar wordt er weer een zomercursus Nederlands georganiseerd door MediterraNed. Deze keer gaat de cursus door van 2 tot 6 september in het prachtige Barcelona. Alle deelnemende faculteiten uit de landen Israël, Italië, Portugal, Spanje en Turkije kunnen een aantal studenten afvaardigen die zullen worden ondergedompeld in een heus taalbad. De activiteiten zullen plaats vinden in de gebouwen van het EOI middenin het oude Barcelona.

 De cursus richt zich op studenten die al een A1 niveau hebben gehaald in een van de deelnemende instellingen, maar die nog geen B1 niveau hebben en dus niet mogen deelnemen aan de zomercursussen in Gent en Zeist.

Het doel van de cursus is uiteraard taalverwerving (alle productieve en receptieve taalvaardigheden dienen aan bod te komen), zonder de socio-culturele aspecten van de taal te vergeten.
Hoewel de cursus niet in het Nederlandse taalgebied plaatsvindt, wordt de nadruk gelegd op taalbad, met een zo goed mogelijke spreiding van de studenten die dezelfde moedertaal hebben.
Aangezien de cursus aangeboden wordt in een regio waar een eigen taal vorm heeft gegeven aan een specifieke cultuur, denken we dat het goed is als de deelnemende docenten activiteiten kunnen voorbereiden met een gemeenschappelijk onderwerp: "Taal en identiteit". Dit onderwerp valt breed geïnterpreteerd te worden, rekening houdend met het beperkte niveau van de studenten: verschillen en gelijkenissen tussen Nederland en Vlaanderen, tussen Vlaanderen en Wallonië, tussen Nederland/Vlaanderen en het eigen land van de cursisten, of gewoon tussen de landen van de deelnemende cursisten; culturele contrasten en verrijkening van de eigen cultuur door taalverwerving of door emigratie; culturele schock...

De voorbereidingen zijn al volop aan de gang en het ziet ernaar uit dat het alweer een geweldige ervaring wordt.