Zomercursus 2014 Nederlands in Barcelona

door A. Baude, P. Roca en A. Van Winden /1 juli 2014

Barcelona vormt van 2 tot 6 september het decor van de zomercursus Nederlands op locatie, een initiatief van het docentenplatform Zuid-Europa met de steun van de Nederlandse Taalunie. Dertig studenten die Nederlands studeren in een van de landen uit het Middellandse Zeegebied, worden deze week vakkundig ondergedompeld in een Nederlands taalbad, door drie enthousiaste docenten: Nout Van den Neste (CCL Lissabon), Astrid Van Winden (EOI Barcelona Drassanes) en Liesbet Winkelmolen (Universiteit Leiden).

Onder het kopje 'taal en identiteit' komen culturele aspecten van Nederland, Vlaanderen en het eigen land van de cursisten aan bod. Traditionele grammatica wordt achterwege gelaten. Dit krijgen de studenten immers al het hele jaar. In plaats daarvan is er ruimte voor creatieve taaluitingen zoals muziek en poëzie. Variërend van wereldberoemde Nederlandse DJ's tot het Nederlandse levenslied. En studenten maken kennis met markante Vlaamse dichters, zoals Paul van Ostaijen en Guido Gezelle.
Naast muziek en poëzie staan er lessen op het programma met een sociolinguïstische invalshoek, met o.a. aandacht voor jongerentaal, sociolecten en dialecten. De bedoeling is dat deze A2-studenten zoveel mogelijk zelf aan het woord komen en hun vrees overwinnen om zich in het Nederlands uit te drukken.
De lessen vinden plaats op de Escuela Oficial d'Idiomes, gelegen in de oude stad van Barcelona. Ideaal om de studenten al wandelend en fietsend in het Nederlands kennis te laten maken met de smalle straatjes, gezellige pleintjes, creatieve Gaudiwerken en andere interessante plekjes in deze prachtige stad.

Anne Baude, Patrick Roca en Astrid Van Winden in naam van de Afdeling Nederlands van de EOI Barcelona.