Zomercursus MediterraNed 2015 in Procida

door F. Paris, L. Berghout en A. Brink /27 maart 2015

      

Goed nieuws!
Het bestuur van MediterraNed heeft begin maart vernomen dat de Nederlandse Taalunie ons project voor een nieuwe intensieve cursus op locatie financiert! Volgens onze telling is dit al onze zevende.

De cursus heeft de titel Met je neus in de boter en zal plaatsvinden op het Italiaanse eiland Procida van 7 tot 13 september, in een gebouw van de Universiteit van Napels 'L'Orientale'. Franco Paris (Napels), Luisa Berghout (Napels) en Antoinet Brink (Coimbra) zijn de organisatoren en zorgen voor de coördinatie en cursusinhoud.
Het overkoepelende thema dit jaar is eten. In deze cursus willen we het actieve taalgebruik combineren met hedendaagse cultuur, met name kook- en eettradities. Poëzie en proza, film, theater en beeldende kunst komen aan bod met als verbindend thema koken en eten. Tijdens deze cursus werken we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar zullen we de taal behandelen op basis van actuele cultuuruitingen. We zullen poëzie en theaterteksten lezen en voordragen, Nederlandse film en kunst bekijken, en nog veel meer. De Nederlandse taal is zo tegelijkertijd studieobject én communicatieinstrument.

In april zullen we alle afdelingen Nederlands binnen MediterraNed vragen om kandidaten voor te dragen voor deze cursus. Per afdeling mogen er in ieder geval twee studenten deelnemen.