vrijdag, 01 juli 2022 11:43

Een prachtige combinatie van leren en kennismaken: doe mee aan de Online Gastcolleges! Speciaal

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Wat is een Online Gastcollege?

Een Online Gastcollege is een evenement door het docentenplatform MediterraNed georganiseerd en door Antoinet Brink gecoördineerd: de gast is gewoonlijk een docent of een wetenschapper, maar vorige keer was er ook één van de alumni aan het woord (Joana Seixas, die als vertaalster bij het Europees Economisch en Sociaal Comité in Brussel werkt). De ontmoeting duurt ongeveer een anderhalf uur en men gebruikt het platform “ZOOM”.

Door de deelname aan een Online Gastcollege kan men zijn eigen kennis van de Nederlandse taal verbeteren en in aanraking komen met andere mensen die deze taal studeren of doceren.

 

Onderwijs maar ook conversatie

De gast houdt een speech voor ongeveer 45 minuten over een bepaald onderwerp, daarna is er ruimte voor eventuele vragen.
Tijdens de laatste 45 minuten van de vergadering besteedt men tijd aan de conversatie: afhankelijk van het onderwerp van die dag, zal Antoinet Brink een lijst vraagjes in de chat sturen, waarmee de deelnemers in de breakout-rooms hun conversatie kunnen beginnen en voeren. Deze vragen betreffen onze eigene verhouding met de Nederlandse en Vlaamse taal en cultuur Tijdens dit moment kunnen wij onze spreekvaardigheid beoefenen en onze meningen uiten.

Mijn ervaring

Ik vind deze ontmoetingen heel verrijkend en stimulerend omdat ik altijd nieuwe dingen kan leren door experten, die ons vaak ook raad geven. Daarnaast, is de uitwisseling van ideeën met medestudenten en docenten altijd een leuk moment. Men moet niet bang zijn: de studenten hebben verschillen taalniveaus, iedereen mag fouten maken en wil graag leren.

Met name heb ik van de laatste ontmoeting genoten: Joana Seixas was heel professioneel en gaf ons stof tot nadenken over het toekomstig werken met het Nederlands. Als eerstejaarsmasterstudente van “Literair Vertalen”, is Joana Seixas voor mij een figuur om naar op te kijken.

Wil je meedoen? (Zich inschrijven)

Op deze website ( https://onlinegastcolleges.netlify.app/ ) kan je informatie over de vorige ontmoetingen vinden. Helaas vinden deze online gastcolleges niet regelmatig plaats, dus werp af en toe een blik op deze website om je te kunnen inschrijven. Na je inschrijving zal je alle informatie via mail ontvangen. Ten slotte moet je alleen van je ervaring met de Online Gastcollege genieten!

Francesca Amatruda

Universiteit “L’Orientale” te Napels

Studierichting: Masteropleiding “Literair Vertalen”

Lees 605 keer Laatst aangepast op zondag, 17 juli 2022 11:17
Log in om reacties te plaatsen