van de Rijksuniversiteit Groningen
In november 2015 gaat de cursus weer van start!

door J. van Engen / 23 september 2015

 

 

 

 

 

 
 
 
 
50.000 studenten
Sinds maart 2015 hebben meer dan 50.000 mensen Nederlands geleerd via de massive open online course (MOOC) Introduction to Dutch. In drie weken leert de student de basisbeginselen van de taal met dialogen, grammaticavideo's en woordenschat-app Quizlet. De vier vaardigheden komen aan bod tot niveau A1.

Taalhandelingen
Bij de opzet zijn we uitgegaan van de taalhandelingen die nodig zijn als je je voor het eerst in het Nederlands wil uitdrukken: jezelf voorstellen en elkaar leren kennen, iets over jezelf vertellen (vrienden, familie, werk en studie) en praten over wonen en werken in Nederland. Naast taalverwerving biedt de cursus ook tekst-en-uitleg over Nederland en in het bijzonder, Groningen.

FutureLearn
De Introduction to Dutch-cursus wordt aangeboden op FutureLearn, een consortium van de Britse Open University, waar de Rijksuniversiteit Groningen ook haar MOOC's op aanbiedt. De Introduction to Dutch-cursus is tot nu toe de eerste en enige vreemdetaalcursus op dit platform.

Cursusontwerp
De cursus bestaat uit drie weken. Iedere week kent een tiental stappen. Het begint met een video waarin wordt uitgelegd welke stof er deze week op het programma staat. Vervolgens schrijven deelnemers een korte tekst over een thema, in het Engels. Over ditzelfde onderwerp schrijft men aan het eind van de week nog een keer, maar nu in het Nederlands! Dit bereiken we door na de eerste schrijfopdracht veel Nederlands aan te bieden in dialoogvideo's. Voor deze video's hebben we taalleerders van het Talencentrum gevraagd. Dit hebben we gedaan om de identificatie met de leerder te vergroten. Vervolgens zijn er audio-opnames die wel door moedertaalsprekers zijn ingesproken. De quizzes die vervolgens de luistervaardigheid testen, zijn op deze opnames gebaseerd.

Vocabulaire
Bij het leren van een nieuwe taal hoort het leren van vocabulaire. Dit bieden we op twee manieren aan, namelijk op de website zelf met een vertaling van de dialogen, maar ook via Quizlet. Quizlet is een bekende 'online study tool' om woorden mee te leren, bijvoorbeeld via flashcards. Je kunt met Quizlet ook de productieve taalvaardigheden oefenen door de woorden op te schrijven of na te zeggen. Deze 'listen and repeat'-oefening bieden we ook expliciet aan in de cursus op FutureLearn.

Grammatica
De grammaticaonderwerpen bieden we aan in tekst en video. De grammaticavideo's behandelen in een paar minuten basale onderwerpen als het personaal pronomen, presens, onregelmatige werkwoorden, adjectieven en modale werkwoorden. Iedere week bevat vier grammaticaonderwerpen.

Schrijfopdracht
In het begin van elke week schrijven studenten een tekst in het Engels, aan het eind van iedere week schrijft men nog een tekst over hetzelfde onderwerp, maar nu in het Nederlands. Deze opzet lijkt goed te werken.

Authentieke luisteropnames
Aan het eind van elke week, dus na de luisteropdrachten, woordenschatverwerving, grammatica en schrijfopdrachten, zijn er twee opnames te beluisteren. Deze opnames zijn gemaakt door studenten uit de extramurale neerlandistiek. Het doel van deze opdracht is om de luistervaardigheid te testen. Doel van deze opnames is studenten vertrouwen te geven om aan het eind van de derde week ook zelf een opname te maken. Dit doen we op Soundcloud  waarmee men audio-opnames kan maken en uploaden. Op deze manier kunnen leerders ook laten horen wat ze al in het Nederlands kunnen zeggen na drie weken.

'Introducing the Dutch'
Tot slot geven we aan het eind van iedere week informatie over Nederland, en in het bijzonder Groningen. Zo zijn er onderwerpen over de universiteit, het landschap in Noord-Nederland en de stad Groningen als fietsstad (vaak met video). Zo hopen we leerders ook te interesseren voor de Nederlandse cultuur.

Feedback
De leerders kunnen bij de verschillende stappen commentaar leveren. Dit kan een opmerking zijn of een vraag. We zijn als docenten actief bij het monitoren van met name het commentaar bij de grammaticavideo's en natuurlijk geven we feedback op de schrijfopdrachten in het Nederlands. Die feedback is beperkt in een dergelijke massive open online course, maar is wel van dien aard dat duidelijk te zien is dat wij als docenten actief aanwezig zijn.

Maart en juni 2015
De cursus is in maart van start gegaan. Dankzij media als de Telegraaf en NOS hadden we toen meer dan 33.000 actieve deelnemers. Bij de tweede 'run' in juni volgden tegen de 17.000 leerders deze cursus. In november gaat de cursus weer van start. De MOOC is een ideale kennismaking met de Nederlandse taal. Zo kan de cursus goed worden ingezet om toekomstige studenten enthousiast te maken voor de Nederlandse taal en cultuur. Bovendien merken studenten direct resultaat en zien ze hun taalvaardigheid met de week toenemen. De reacties tot nu toe zijn zeer positief!

Enkele reacties:
I'm actually suprised about how good it is! I thought it was just going to be a small "intro" into Dutch NOTHING like this, and this was just the first lesson, I am so pumped for more!

Hello! Ik ben tamer .Ik kom uit Eritrea, maar nu woon ik in Saoedi Arabie. Ik ben 20 jaar. Ik denk dat Nederlandse taal zeer interessant.

Great course! At the end I realized that I could understand a lot. At the beginning I didn't know if I could make it. The pronounciation is still hard, needs lots of practice. The course could be longer, I would enjoy it. Dank je wel! Dag! Tot ziens!

This course has really helped me understand so much more Dutch.

Vervolg
De MOOC is een gratis online introductiecursus. Inmiddels hebben we bij het Talencentrum een online cursusaanbod. Onze Online Dutch-cursussen duren acht weken met een gemiddelde omvang van 80 uur. Momenteel zijn er cursussen voor 0-A1 en A1-A2 en een cursus A2-A2/B1 is in de maak. De cursussen worden weer in september aangeboden.

De MOOC Introduction to Dutch is ontwikkeld door Jeroen van Engen, Birgit Lijmbach en Margriet Hidding van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen.

Jeroen van Engen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)