Visser-Neerlandiaprijs aan de docente Neerlandistiek Anne van Raemdonck

door MediterraNed / 17 juli 2016

Anne van Raemdonck, docente neerlandistiek aan de Universiteit van Barcelona sinds 1986 werd door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV) als laureaat geselecteerd van de Visser-Neerlandiaprijs 2015. Zij kreeg de persoonlijke prijs "voor haar onverdroten en onvermoeibare wijze waarop zij de Nederlandse taal en cultuur vertegenwoordigt en verdedigt aan de Universiteit van Barcelona en in Zuid-Europa. Door een veelvoud aan iniciatieven heeft zij ervoor gezorgd dat het Nederlands zich kon handhaven tussen de grote talen. Al die jaren heeft Anne Van Raemdonck een culturele en talige ambassadeursfunctie uitgeoefend."

De prijs wordt gefinancierd door het Visser-Neerlandiafonds gevormd uit de nalatenschap van de filosoof en jurist Herman Visser die in 1943 een groot deel van zijn vermogen aan het ANV naliet. Het ANV verdedigt de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op gebied van taal, cultuur en maatschappelijk welzijn. Uit de opbrengst van dit fonds kent het ANV jaarlijks drie Visser-Neerlandiaprijzen toe in de categorieën cultuur, persoonlijke verdienste en maatschappelijk welzijn, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De twee andere laureaten van de Visser-Neerlandiaprijs 2015 waren de componist, Wilfried Westerlinck en de directie van het literaire tijdschrift Das Magazin.

 

De uitreiking vond plaats in Amsterdam op 21 mei 2016 in het culturele centrum 'De Brakke Grond' en werd ingeleid door de presentator, Rick de Leeuw die de laureaten voorstelde. Daarop volgden de lofwoorden en kregen de laureaten de gelegenheid hun dankwoord te uiten.

De prijzen werden uitgereikt door Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond, en Thijs Maas zorgde voor de muzikale noot bij de uitreiking. Verder werd de schrijfster Lize Spit en haar roman Het smelt gepresenteerd door leden van de leesclub van Das Magazin en eindigde de ceremonie met een feestelijke receptie voor alle aanwezigen.

 

U kunt hier de laudatio van L. Beheydt aan Anne van Raemdonck lezen, gehouden op 21 mei in Amsterdam.

U kunt hier het artikel van Anne van Raemdonck over de Neerlandistiek in Barcelona lezen, gepubliceerd in Neerlandia 2015, nr. 3.