In-certi confini (On-zekere grenzen), 19-20 november 2015
IXe colloquium van de Giovani Europei – associazione culturale "nube"

door M. Prandoni / 26 oktober 2015

Università di Bologna, Dipartimento Lilec, via Cartoleria 5

 

Gustaaf Peek is een veelzijdig kunstenaar. Naast romans – o.a. Dover (2008) en Godin, held (2014) – schreef hij het citybook 9 brieven aan Maria M. en filmscenario's. Onlangs won hij het Gouden Kalf voor Gluckauf van regisseur Remy van Heugten. Sinds 2010 zit hij in de gerenoveerde redactie van het literair tijdschrift De Revisor.

Deze veelzijdigheid zal verkend worden tijdens het negende colloquium van de studiegroep Giovani Europei – associazione culturale "nube" dat op 19 en 20 november op de Universiteit van Bologna (Departement van vreemde talen, literaturen en culturen) wordt gehouden. De bijeenkomst staat in het teken van de hybride, vervagende genregrenzen in het hedendaagse Europa en de even vloeibare identiteitsprocessen die daarbij horen: tussen fictie, non-fictie en meta-fictie (zoals in het geval van de zgn. literaire non-fictie van Frank Westerman), tussen speel- en docufilm, tussen kunsten onderling.

Gustaaf Peek treedt er als gast op samen met de Baskische schrijver Harkaitz Cano en antropologe Sonia Salsi die over haar achtergrond van kind van Italiaanse migranten in het Limburgse mijncité Lindeman gaat vertellen. Het thema van identiteit en culturele herinnering van de mijngebieden is trouwens ook het thema van de speelfilm Gluckauf.


Naast de ontmoeting met deze gastschrijvers omvat het congresprogramma een vijftiental sprekers die zich zullen buigen over de nieuwste trends in de kunst van het huidige Europa.

Giovani Europei – associazione culturale "nube"

Zie het programma van het colloquium