Aankondiging Actieve cursus Nederlands MedNed in Coimbra,

4-10 september 2016

"Met de Muziek Mee!"

 door A. Brink /21 april 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 4 tot en met 10 september 2016 zal de afdeling Nederlands van de Universiteit van Coimbra (Portugal) met steun van de NTU een intensieve cursus Nederlands organiseren.

Deze cursus is bestemd voor (bijvak)studenten Nederlands aan universiteiten en officiële talenscholen in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië, Israël en Turkije) aangesloten bij het docentenplatform MediterraNed. In totaal is er plaats voor maximaal 30 studenten en zijn er evenzoveel beurzen beschikbaar. Deze beurzen dekken het grootste deel van de kosten. Per afdeling Nederlands is er plaats voor twee studenten.
Wij vragen de docenten voor eind april naam en e-mailadres van twee kandidaten te zenden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (eventueel ook een derde en vierde naam zodat we een reservelijst kunnen opstellen voor niet ingevulde plaatsen). Zodra we de namen van de studenten hebben zullen we rechtstreeks contact met ze opnemen voor de officiële inschrijving (online). Dit zal begin mei 2016 gebeuren.
Toelatingsvoorwaarden: Minimumniveau: Nederlands A2. Cursisten moeten tenminste 18 jaar zijn.

Korte beschrijving: De cursus heeft de titel "Met de Muziek Mee" en zal plaatsvinden in de gebouwen van de Letterenfaculteit van de Universiteit van Coimbra. Antoinet Brink is verantwoordelijk voor de organisatie.

Het overkoepelende thema dit jaar is Lied en Gedicht. In deze cursus willen we graag het actieve taalgebruik combineren met hedendaagse cultuur. (Pop)muziek en poëzie komen aan bod. Tijdens deze cursus werken we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar zullen we de taal behandelen op basis van klassieke en actuele cultuuruitingen. We zullen zingen en poëzie voordragen en de studenten gaan zelf ook materiaal maken. De Nederlandse taal is tegelijkertijd studieobject én communicatie-instrument.

Opzet: we werken met plenaire sessies en parallelsessies. Naast de drie hoofddocenten (Liesbet Winkelmolen, Eveline de Bruin en Antoinet Brink) werken we verschillende gastdocenten mee. Er zullen werkgroepen plaatsvinden waarbij de studenten zelf actief bezig zullen zijn met zang en taal.

Programma:
Zondag 4 september 2016: Aankomst. Inchecken en ´s avonds vanaf 19 uur een welkomstbijeenkomst.
Maandag 5 – vrijdag 9 september: Cursusprogramma
Zaterdag 10 september: Vertrek

Certificaat: Aan degenen die de hele cursus hebben gevolgd zal een certificaat van deelname worden uitgereikt.

Accommodatie: Studenten zullen worden ondergebracht in een hotel in het centrum van Coimbra.

Reiskosten: De deelnemers krijgen op basis van hun reële reiskosten een vergoeding van maximaal 150 euro. Het is zaak zo snel en zo goedkoop mogelijk tickets kopen zodat we voor de studenten die hogere reiskosten moeten maken (bijv. Israël en Turkije) een hoger bedrag kunnen garanderen.