Tweede bijeenkomst Minatori di memori, Bologna 26-27 april

door L. Visani Bianchini / 30 april 2017

Een jaar na de conferentie van 2016, gewijd aan het cultureel geheugen van de mijnen en van de Italiaanse migratie in België en Nederland, heeft een nieuwe bijeenkomst plaatsgevonden op het departement vreemde talen van de Universiteit van Bologna.
Terwijl vorig jaar de conferentie een historisch, sociologisch en antropologisch stempel had, stonden deze keer de kunsten centraal die het erfgoed van de mijnen en van migratie bemiddelen en manipuleren: toneel, (docu)film, muziek, fotografie, pöezie, literaire non-fictie, graphic recording en veel meer.
De eerste dag (26 april) werd geopend met de docufilm A trip to Be (van Mattia Napoli) en afgesloten met de vertoning van Gluckauf van filmregisseur Remy van Heugten, winnaar van de Filmfestival van Utrecht in 2015. Scenarioschrijver Gustaaf Peek is aanwezig geweest.
De tweede dag (27 april) werd de focus verlegd naar pöetische voorstellingen, met als speciale gast Wiel Kusters, beroemde Nederlandse dichter, die een aantal van zijn gedichten heeft voorgelezen. De conferentie werd afgesloten met de vertoning van een opname van het toneelstuk 262 vestiti appesi, van de Siciliaanse regisseur Alessandro Idonea, over de ramp van Marcinelle.

Lisa Visani Bianchini (studentassistent en blogger van de conferentie, afdeling Nederlands-Bologna)

Zie het affiche van de bijeenkomst.

Zie het programma van de bijeenkomst.

Meer informatie.