Interactief gastcollege met Harry Rijnen op Universidad Complutense de Madrid
Op 10 april gaf politicoloog en voormalig journalist Harry Rijnen een gastcollege aan de studenten van de Universidad Complutense.
De verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse politiek, de ‘zwarte legende’ in Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog en het onderscheid tussen het onderwijs in beide landen kwamen gedurende de boeiende sessie aan bod.
De afgelopen verkiezingen in Nederland vormden het eerste onderwerp. De verrassende uitslag dat het rechtse Forum voor Democratie de verkiezingen heeft gewonnen, werd besproken. De lijsttrekker van deze partij is de jonge, populistische Thierry Baudet.
Daarna reageerden de studenten op bepaalde politieke kwesties, zoals de taal én emoties die politici gebruiken om de stem van het volk te winnen. Deelnemers spraken ook over het normaliseren van de agressiviteit binnen de politieke taal en het geven van gemakkelijke oplossingen voor moeilijke problemen (bv. de ontkenning van de opwarming van de aarde).
Het tweede onderdeel van het gesprek bestond uit het ontstaan van de ‘zwarte legende’ in Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Deze legende verwijst naar de negatieve representatie van Spanje in Europa met als doel de reputatie van het land te schaden.
De studenten gaven aan daarover niet zoveel te weten, maar ze voelen zich wel nog steeds minderwaardig ten opzichte van veel andere Europese landen.
De verschillen tussen het onderwijssysteem in Spanje en Nederland leidden het laatste onderwerp in. Een opmerkelijk onderscheid is dat het Nederlandse bijzonder onderwijs op het niveau van basisscholen en middelbare scholen in tegenstelling tot het Spaanse particuliere onderwijs gratis (gesubsidieerd door de overheid) is.
Op vlak van de toegang tot de universiteit zijn er geen toelatingsexamens in Nederland (op een paar uitzonderingen na volstaat het VWO-diploma), terwijl dat in Spanje wel zo is. Hierna wisselden de studenten hun mening uit over wat de ideale toegangseisen tot de universiteit zijn.
Het was een leerrijk gastcollege, waarbij studenten actief met elkaar en met Harry Rijnen in gesprek traden over politiek, de Tachtigjarige Oorlog en onderwijs.
Geschreven door H. Dhont, stagiaire Nederlands aan de Universidad Complutense de Madrid