Zomercursus MediterraNed ’Toontje Hoger’
Barcelona, 1-7 september 2019

door A. Brink en A. Van Winden / 27 september 2019

“Juliaaaa!!”, galmt het door de gangen van de verder nog verlaten school. Her en der in het gebouw zie je plukjes studenten die een scène uit het toneelstuk Romeo en Julia aan het instuderen zijn. 
Na ruim twee maanden zomervakantie krijgen zo´n 30 studenten van de afdelingen Nederlands van het platform MediterraNed alvast hun vuurdoop voor een nieuw schooljaar.
Aan de Escola Oficial d’Idiomes in Barcelona vindt de eerste week van september de zomercursus op locatie plaats. De cursus wordt alweer voor de elfde keer georganiseerd: de lokale coördinatie is in handen van Astrid van Winden en Anne Baude (EOI) en Antoinet Brink is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie. Naast de studenten van het platform zijn er op initiatief van de Taalunie voor het eerst ook drie studenten uit Zweden en Finland aanwezig omdat in hun regio zo´n intensieve cursus niet bestaat.

De aftrap wordt verzorgd door het Belgische Consulaat, dat zondagavond een welkomstborrel voor de studenten organiseert in een Belgisch café waar ze onder het genot van Belgisch bier en friet met elkaar kunnen kennismaken.
De zomercursus behelst een intensief programma met taalgymnastiek, taallessen, theater, zang en culturele uitstapjes met als doel dat de studenten de Nederlandse taal de hele week in de praktijk gebruiken.

Antoinet Brink begint de dag met taalgymnastiek ter opwarming van lijf en hoofd. Vervolgens staan ’gewone’ taallessen op het programma, onder leiding van Barbara Dickhoff en Astrid van Winden, met als thema’s ’Buitenlanders in Nederland’ en ’steden in Nederland en Vlaanderen’. Stereotypen, een quiz over eten en drinken en een pub quiz over de Nederlandse en Vlaamse cultuur leveren genoeg stof voor discussie op. In de middag is het tijd voor ”het echte werk”: theater- en zanglessen.
Theaterdocente Iris Leyers werkt via basisoefeningen toe naar de uiteindelijk opvoering van een scène uit de klassieke uitvoering Romeo en Julia, zij het dat de studenten daar hun eigen invulling aan mogen geven.
Carola Zafarana neemt de lessen zang voor haar rekening, en studeert Nederlandse liedjes in: Opzij, Ja Zuster Nee Zuster en Een beetje verliefd, in meerstemmige versie en met een dansje erbij. Zowel theater als zang leveren mooie beelden op, de studenten hebben zichtbaar plezier in de creatieve uitingen.

Gedurende de week hebben de studenten in groepjes de opdracht gekregen om een eigen tekst in het Nederlands te schrijven op de melodie van een bekend liedje, over alles wat met de zomercursus te maken heeft. We will rock you, Bella Ciao, The lion sleeps tonight en Mama Mia krijgen zo hun eigentijdse Nederlandstalige versie, waarbij de docenten af en toe flink op de hak worden genomen. Deze liedjes presenteren de studenten in een Taalcantus op de eindpresentatie van vrijdagmiddag. De docenten hebben daar een verrassing voor de studenten in petto. Op de melodie van Hallelujah steken ze de draak met de fietskunsten van de studenten, die eerder die week Barcelona hebben verkend tijdens een fietstour. Na een intensieve week is het alweer tijd voor het afscheidsdiner, met dank aan de Nederlandse Ambassade in Madrid, waar de studenten en docenten gezamenlijk terugblikken op een meer dan geslaagde week. Een zomercursus op locatie maakt het niet alleen mogelijk dat studenten uit verschillende landen met elkaar op een informele manier Nederlands leren en oefenen, maar ook dat ze onderling vriendschappen sluiten. Kortom, een onvergetelijke ervaring.

 

  Ilia Guijarro Baude