Zomercursus ’Samen Uit, Samen Thuis’ (6 -10 september 2021), MediterraNed

Met financiële steun van de Taalunie

door A. Van Winden / 12 oktober 2021

 

In deze online editie van de intensieve zomercursus - inmiddels alweer de dertiende op rij - staat het thema wonen en de stad centraal. Helaas is het wegens de pandemie nog wat te vroeg om de studenten naar Coïmbra te laten afreizen. De docenten mogen wel op locatie, wat de onderlinge samenwerking zeker vergemakkelijkt. Via Zoom schotelen we de studenten een gevarieerd, dynamisch programma voor.

21 Studenten Nederlands uit Italië, Portugal en Spanje zitten maandagochtend klaar voor het welkomstwoordje van cursuscoördinator Antoinet Brink. Aansluitend gaat ze met de studenten aan de slag met taalgymnastiek, waarbij de taalriedels en de Bibelebonse berg vrolijk door het huis schallen. De studenten trainen op een speelse manier hun gezichtsspieren en uitspraak zodat ze aansluitend opgewarmd bij hun parallellessen aanschuiven.

Docent Arthur Verbiest gaat in op het water in de Nederlandstalige literatuur en dan met name in de poëzie. Melopee en Herinnering aan Holland passeren de revue waarbij ingegaan wordt op woordenschat, prosodie en syntaxis. Na de eerste les is het vooroordeel dat poëzie moeilijk zou zijn min of meer weggeëbd en is er tijd voor eigen inbreng in de vorm van een haiku. Daar komen verrassend mooie resultaten uit, de studenten tonen zich van hun creatiefste kant, Marsman en Van Ostaijen kunnen tevreden zijn!

Docent Astrid van Winden neemt haar studenten virtueel mee naar Delft. Via diverse oefeningen, veelvuldig uitgevoerd in de breakoutrooms, maken ze kennis met de historische stad, onder andere bekend om z’n studenten, Willem van Oranje, Vermeer, Delftsblauw en monumentale gebouwen in de binnenstad. En hoe is het om op de zaterdagse markt te werken? De Nederlandse Loes beantwoordt live vragen van de studenten over haar bijbaan in de kaaskraam.    

Naast taalgymnastiek en taallessen als vaste onderdelen, is er ook gedacht aan culturele activiteiten. Isabelle Nelis gidst ons maandag al wandelend door het centrum van Amsterdam. Het lijkt net of we in haar kielzog meelopen langs de grachten. Woensdagavond gaan de studenten in groepjes virtueel op de koffie bij een klein team van taalassistenten. Elke taalassistent vertelt over zijn/haar huis, er ontstaan spontane gesprekken in een informele setting. Op donderdagavond is het tijd voor een feestje, in de vorm van een online concert. Nederlands docent en muzikant Henk Noorland neemt ons vanuit standplaats Amsterdam in zijn repertoire steeds meer mee de wijde wereld in, met klassiekers als Aan de Amsterdamse grachten, Tulpen uit Amsterdam, maar ook een eigen productie Als je denkt aan Nederland. Zang en gitaarmuziek combineert hij met bijpassende illustraties. In de Zoomschermpjes zie je de studenten ondertussen meedeinen. 

Vrijdagochtend vertelt tot slot gastdocente Lieve Sprengers, werkzaam aan de Universiteit Antwerpen, gedetailleerd over de wooncultuur in België. Ze behandelt o.a. de architectuur, de beroemde ´baksteen in de maag´ van de Belgen en het studentenleven in Vlaanderen. 

Gedurende de cursus krijgen de studenten twee opdrachten waarbij ze iets moeten presenteren. In zogenoemde coachingsgesprekken kunnen ze met eventuele vragen bij de docenten terecht. Aan het begin van de week maken ze individueel een filmpje waarin ze iets vertellen over een prettige plek in hun huis. En op de laatste dag laten ze in hun eindpresentatie - in groepjes - zien wat hun lievelingsplek in de stad is. Het levert inspirerende verhalen op, van New York tot het Pradomuseum.

Dan zit het er toch echt op. De studenten geven in hun feedback blijk van de zomercursus te hebben genoten, en wij als docenten kijken eveneens met een voldaan gevoel op de cursusweek terug. Het zomercursusgevoel was er ook online, dat was misschien nog wel het grootste winstpunt. Vergeet ook vooral niet naar het Samen Uit, Samen Thuis-filmpje te kijken!