Verslag van de zomercursus MediterraNed 2014 in Barcelona

door A. Baude, P. Roca en A. Van Winden /           26 september 2014

De geschiedenis van het Algemeen Beschaafd Nederlands in vogelvlucht. Bûter, brea en griene tsiis, een kennismaking met de Friese taal en Friese gewoontes.

Studenten die in de pauzes het woord 'gruwelijk' gebruiken, zojuist geleerd in een les over straattaal. Van 2 t/m 6 september is het de Nederlandse taal die in de Escola Oficial d'Idiomes te Barcelona de boventoon voert. Te gast zijn een dertigtal studenten, die aan universiteiten en talenscholen in Spanje, Italië en Portugal Nederlands studeren. Tijdens de zomercursus op locatie, mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie, krijgen de studenten onder de noemer 'Taal en identiteit' naast les in socio-linguïstische aspecten van de Nederlandse taal ook poëzie, literatuur, muziek en taalgymnastiek voorgeschoteld. Dit alles onder leiding van de docenten Liesbet Winkelmolen, Nout Van Den Neste, Astrid van Winden en Antoinet Brink. Deze week gaat het even niet om grammatica. De studenten worden in de diverse lessen gestimuleerd het Nederlands communicatief te gebruiken. In de poëzielessen brengen de studenten o.a. een ode aan de Nederlandse taal, resulterend in een aangepaste versie van het gedicht van Herman Gorter 'Zie ik hou van je'. Uit het klaslokaal ernaast klinkt een afwisselend repertoire aan Nederlandstalige liedjes, van André Hazes, Johan Verminnen tot rap- en dancenummers, en zelfs Friese fado's. Populaire Nederlandstalige nummers zoals 'Brabant' worden enthousiast meegezongen.

De uitdagende creatieve taalspelletjes zorgen eveneens voor een vrolijke noot in het diverse lesprogramma. En daarnaast is er de ruimte om de prachtige stad Barcelona te verkennen, via een puzzelwandeltocht en een fietstocht onder leiding van Nederlandse gidsen. Een ander hoogtepunt is een jazzconcert op het schitterende dakterras van La Pedrera, ontworpen door de Catalaanse architect Gaudi. Tijdens het slotdiner brengen de studenten hun ode aan de Nederlandse taal en cultuur ten gehore, een prachtige afsluiting van een inspirerende taalweek van het Nederlands waarvan de studenten, docenten en organisoren met volle teugen hebben genoten.