Rubens, Van Dyck en de Gouden Eeuw der Vlaamse gravuren

door L. Nientker / 12 december 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Al sinds 6 november 2015 toont de Nationale Bibliotheek van Spanje een indrukwekkende tentoonstelling van Rubens, Van Dyck en de Gouden Eeuw der Vlaamse gravuren.

Deze tentoonstelling bestaat uit 150 werken van Vlaamse gravures waarbij het werk van Rubens en Van Dyck centraal staat. Bovendien worden er 4 schilderijen ten toon gesteld, die gerelateerd zijn aan de gravures en zijn afgestaan aan het Prado museum. Van Dyck was een buitengewone graveur en portretschilder die menig ander artiest inspireerde met zijn werk en een grote invloed was in Europa. Hij was zelf bij het produceren van zijn prenten betrokken, maar Rubens gaf zijn grafiek en de verspreiding ervan uit handen aan vaklui: graveurs, drukkers en uitgevers. Op die manier werden niet alleen hun afbeeldingen en stijl verspreid, maar kwam ook de druktechniek uit Vlaanderen in alle uithoeken van Europa terecht. De prenten van Rubens en Van Dyck laten zien welke werken ze voor de altaren, hovelingen en gekroonde hoofden van Europa hadden gemaakt.

Een ander belangrijk aspect van de Vlaamse graveerkunst was de kracht van de twee artistieke genres die op onafhankelijke wijzen zijn ontstaan in de 17de eeuw: 'landschap' en 'genre-tafereel'. Vandaar dat de derde sectie van de expositie in de Nationale Bibliotheek van Spanje gewijd is aan 'landschap' en 'genre-tafereel. Het 'genre-tafereel' wordt onder andere gerepresenteerd door de artiesten Jacob Jordaens, David Teniers, Adriaen Brouwer en Frans Wyngaerde, die het dagelijkse leven van Vlaanderen uit die tijd probeerden weer te geven. Het 'landschap' werd onder andere gecreëerd door Paul Brill, Nicolas de Bruyn en Lucas van Uden en gereproduceerd door graveurs zoals Galle, los Sadeler of Jan Breughel. Deze landschappen geven de omgeving weer waarin het Belgische leven zich ontwikkelde toen der tijd.
Tot 31 januari 2016 is deze tentoonstelling nog te aanschouwen in de Nationale Bibliotheek van Spanje.

Laura Nientker (Student-assistent afdeling Nederlands van de Complutense Universiteit te Madrid)