Nederland en Vlaanderen op de Frankfurter Buchmesse 2016

door E. M. Chaillet 1 november 2016

Van 19 tot 23 oktober nam de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse weer plaats. Deze jaarlijkse boekenvakbeurs is de grootste en meest invloedrijke in zijn soort. Door de groeiende media-aandacht en de langzame evolutie van boekenbeurs naar cultureel festival, is ook de aandacht voor de Ehrengast toegenomen, die wordt geselecteerd op basis van een bidboek. Dit jaar vielen Nederland en Vlaanderen deze grote eer ten deel: op dinsdag 18 oktober openden de Nederlandse koning Willem-Alexander en de Belgische koning Filip en koningin Mathilde het gastpandpaviljoen waar Nederland en Vlaanderen 5 dagen lang hun literatuur konden tentoonstellen aan het internationale publiek.

Met het motto Dit is wat we delen vormt deze aangelegenheid het hoogtepunt van een project waarvoor het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren bijna vier jaar lang hun uiterste best voor hebben gedaan. Hun versie van de Ehrengast is een gastland 2.0, gebaseerd op de rust en ruwe schoonheid van de Noordzee, waarbij bezoekers zowel met de literatuur als de cultuur van de Lage Landen kunnen kennismaken. Het uitgebreide programma met onder andere vele auteurs, live-uitzendingen van de Vlaamse radiozender Klara, werken van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, en een officieel gastlandcafé was een groot succes waarvan het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren verwachten nog jarenlang vruchten te dragen.

(Gebaseerd op het volgende artikel, en voor meer informatie klik op de volgende link, door E. M. Chaillet, student-assistente afdeling Nederlands Complutense Universiteit te Madrid)