Het programma over de studiedag: "Het beeld van Nederland en Vlaanderen in literaire vertalingen", Universiteit van Trieste - 19 maart 2018

door D. Ross en P. Gentile / 07 december 2017

De afdeling Nederlands van de Universiteit van Trieste, Departement IUSLIT, Opleiding Tolk/Vertaler SSLMIT, nodigt u uit voor de studiedag “Het beeld van Nederland en Vlaanderen in literaire vertalingen. Een vergelijking tussen Italiaanse, Portugese en Spaanse vertalingen van hedendaagse Nederlandstalige fictie”. In de voetsporen van het Colloquium “Het parcours van Nederlands boek tot buitenlandse lezer” (Münster 2016) vindt op 19 maart 2018 in Trieste de studiedag plaats. Doelstelling van deze studiedag is meer inzicht te verwervenen in de manier waarop de nationale stereotypen en beelden over Nederland en Vlaanderen verspreid worden door middel van vertaling in het Italiaans, Spaans en Portugees van Nederlandstalige literaire werken. Neerlandici, vertaalwetenschappers en literair vertalers zullen ideeën en ervaringen uitwisselen over de verspreiding van Nederlandstalige literatuur in Italië, Spanje en Portugal, met speciale aandacht voor de selectieprocedure en receptie van literaire werken in deze drie landen. De studiedag zal in twee delen opgesplitst worden: een academische sessie, waarin vertaaltechnieken, culturele aspecten en sociologische achtergronden van beelden en stereotypen geanalyseerd zullen worden, gevolgd door een forumdiscussie met literair vertalers en twee schrijvers: Tom Lanoye en Frank Westerman.

Plaats: Universiteit van Trieste, SSLMIT, Via Filzi 14, 34132 Trieste
Toegang: vrij.

Registratie bij Dolores Ross (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Paola Gentile (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Zie een overzicht van het verrijkende programma.

Zie de abstracts van de studiedag.

Zie hier voor verdere informatie.

Zie hier de brochure en het programma van de studiedag in Trieste.