Universiteit Antwerpen ontwikkelt onlinecursus Middelnederlandse literatuur
Reinaert de vos en Karel ende Elegast nog nooit zo dichtbij

door  Universiteit Antwerpen / 25 november 2017

 

Vanaf 8 november 2017 staat MOOC Middelnederlands online.

Deze Massive Open Online Course bevat educatieve filmpjes over de hoogtepunten uit onze middeleeuwse literatuur, zoals Karel ende Elegast en Reinaert de vos. De MOOC is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en is online vrij toegankelijk voor scholieren, leerkrachten, studenten en een breed publiek van geïnteresseerden.

 Oude literatuur in een nieuw jasje

Het contrast kan niet groter zijn: onze oudste Nederlandstalige literatuur en de modernste onderwijstechnieken in één project. Wouter Haverals, doctoraatstudent aan de Universiteit Antwerpen, licht toe: “Deze online lessenreeks brengt de middeleeuwse literatuur helemaal tot leven. In twaalf gefilmde colleges, die elk bestaan uit een reeks korte dynamische kennisclips, worden de belangrijkste onderwerpen uit de Middelnederlandse literatuurgeschiedenis aangesneden.”

Meerwaarde
De colleges kwamen tot stand door een intensieve samenwerking tussen experts van middeleeuwse letterkunde. In totaal werkten meer dan 35 experts uit Vlaanderen en Nederland aan de MOOC. 25 van hen namen plaats voor de camera om op bevlogen wijze te vertellen over de middeleeuwse auteurs en hun werk. Soms worden stukjes Middelnederlands voorgelezen en dan blijkt dat de oude teksten veel begrijpelijker zijn dan men op het eerste gezicht denkt.

Maar de literatuur klinkt niet alleen, ze wordt ook in beeld gebracht: “Er zijn handschriften en oude drukken gefilmd die de kluis normaal nooit verlaten. Voorbeelden van deze topstukken zijn de Beatrijs-codex, het handschrift-Van Hulthem met daarin de oudste toneelteksten uit ons taalgebied en het beroemde Gruuthuse-handschrift”, aldus Haverals.

Open en onlineonderwijs
De samenleving is in ijltempo aan het digitaliseren en de academische wereld blijft niet achter. MOOC Middelnederlands speelt in op recente ontwikkelingen in het onderwijs zoals blended learning, waarbij digitale media in het onderwijs worden ingezet. Het recente initiatief ‘Universiteit van Vlaanderen’ laat eveneens zien hoe internet, televisie en onderwijs samengaan. “MOOC Middelnederlands is een cursus die in je broekzak past. Via een computer, tablet of smartphone, op het toilet, in de bus of gewoon aan een bureau: waar en wanneer je maar wil, de MOOC kan altijd geraadpleegd worden.”

Al het materiaal bevindt zich bovendien in het publieke domein. MOOC Middelnederlands is gekoppeld aan een erg liberale licentie die het verder verspreiden van het materiaal enkel aanmoedigt.

De Middelnederlandse literatuur is klaar om (her)ontdekt te worden door jong en oud op de website van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde: Mooc-Middelnederlands.