Intensieve Zomercursus MediterraNed, 6-12 september 2020 (Verzet naar 2021!!)

door A. Brink / 02 maart 2020

Van 6 tot en met 12 september 2020 zal de afdeling Nederlands van de Letterenfaculteit van de Universiteit van Coimbra (Portugal) met steun van de NTU de intensieve cursus Nederlands organiseren.

 Dit wordt alweer de twaalfde cursus van ons platform! Deze cursus is bestemd voor studenten Nederlands aan universiteiten en officiële talenscholen in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië, Israël en Turkije) aangesloten bij het docentenplatform MediterraNed. Ook zullen er enkele studenten uit Scandinavië uitgenodigd worden op verzoek van de Taalunie.

In totaal is er plaats voor maximaal 39 studenten (36 studenten uit onze regio en 3 studenten uit Scandinavië) en er zijn evenzoveel beurzen beschikbaar. Deze beurzen dekken het grootste deel van de kosten. Per afdeling Nederlands is er plaats voor twee studenten.

Toelatingsvoorwaarden: taalniveau: Nederlands A2. Cursisten moeten tenminste 18 jaar zijn.

Korte beschrijving: De cursus heeft de titel Alle Registers Open! en zal plaatsvinden in de gebouwen van de Letterenfaculteit van de Universiteit van Coimbra. Antoinet Brink is verantwoordelijk voor de organisatie en zij wordt bijgestaan door student-assistent Corry Dongoxe. De overkoepelende thema´s dit jaar zijn Lied en Poëzie. In deze cursus willen we graag het actieve taalgebruik combineren met hedendaagse cultuur. Tijdens deze cursus werken we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar zullen we de taal behandelen op basis van klassieke en actuele cultuuruitingen. We zullen actief met poëzie aan de slag gaan, er zal samen worden gezongen en de studenten gaan zelf ook materiaal maken. De Nederlandse taal is tegelijkertijd studieobject én communicatie-instrument.

Opzet: we werken met plenaire sessies en parallelsessies. We werken met taaldocenten, een docent poëzie en een docent zang. Er zullen werkgroepen plaatsvinden waarbij de studenten actief bezig zijn met taal, zang en poëzie. Ook krijgen de studenten aan het begin van de week een werkopdracht waarmee naar een eindpresentatie zal worden toegewerkt.

Programma: 
Zondag 6 september                                     Aankomst. Inchecken en ´s avonds een welkomstreceptie
Maandag 7– vrijdag 11 september                 Cursusprogramma
Zaterdag 12 september                                 Vertrek

Certificaat: Aan degenen die de hele cursus hebben gevolgd zal een certificaat van deelname worden uitgereikt.

Accommodatie: Studenten die zelf geen onderdak hebben in Coimbra kunnen worden ondergebracht in gedeelde kamers (6, 8 of 10 personen) in een hostel in Coimbra.

Reiskosten: De deelnemers komen op basis van hun reële reiskosten in aanmerking voor een vergoeding van maximaal 75 euro.