Recente uitgave Grensverleggende beelden. Literaire transfer uit de Lage Landen naar Zuid-Europa

door P. Gentile en D. Ross / 12 februari 2021

 

Paola Gentile en Dolores Ross (Red.), 2020, Grensverleggende beelden. Literaire transfer uit de Lage Landen naar Zuid-Europa. Lage Landen Studies 13. Academia Press, Gent

 

Deze publicatie is een zoveelste uiting van de hechte samenwerking tussen de docenten van MediterraNed. Aan de bundel hebben diverse neerlandici uit Italië bijgedragen (Gentile, Musilli, Paris, Ross, Terrenato), maar er zijn voorts een bijdrage uit Spanje (Goedele De Sterck) en één uit Frankrijk (Roberto Dagnino). Ook hebben twee bekende namen van de Vlaamse academie een steentje bijgedragen: Ludo Beheydt (emeritus professor bij de Université Catholique de Louvain) en Luc van Doorslaer (hoogleraar, KU Leuven en Universiteit van Tartu).

Literaire werken steken niet zomaar grenzen over. Er komt ontzettend veel bij kijken om met succes een nieuw lezerspubliek te bereiken. Wat onder meer? Een forse dosis expertise, planning, netwerken, strategische inzichten, economische investeringen, en natuurlijk ook heel veel liefde voor de taal en cultuur. In deze bundel wordt er enige inkijk verschaft in wat er allemaal achter de schermen plaatsvindt om een boek over de grens te brengen en hoe daarop in het land van bestemming gereageerd wordt. Een centraal punt van aandacht is de beeldvorming over Nederland en Vlaanderen zoals die tot uiting komt in vertalingen van Nederlandstalige literatuur in Zuid-Europese landen. Naar onze mening bevestigt de bundel dat wij, docenten neerlandistiek in het Middellandse Zeegebied, een bevoorrechte positie innemen om dit soort onderzoek in kaart te brengen.

De uitgave kan in OpenAccess gelezen worden of hier besteld worden:

https://www.academiapress.be/nl/lage-landen-studies-13-grensverleggende-beelden